شاخص انواع عسل
انواع عسل

انواع عسل : چند نوع عسل وجود دارد و تفاوت انواع عسل طبیعی چیست؟

قطعا درباره ی خواص عسل مطالب زیادی شنیده اید، اما راجب انواع عسل چطور؟ چقدر با گستردگی و تنوع آن آشنا هستید؟ شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که مگر چند نوع عسل وجود دارد؟ این نکته ی بسیار مهمی است که…

قطعا درباره ی خواص عسل مطالب زیادی شنیده اید، اما راجب انواع عسل چطور؟ چقدر با گستردگی و تنوع آن آشنا هستید؟ شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که مگر چند نوع عسل وجود دارد؟ این نکته ی بسیار مهمی است که متاسفانه در اکثر مواقع هنگام خرید عسل و مصرفش به آن توجه نمی شود. در حالی که هر یک از انواع عسل دارای ویژگی ها و فواید خاص خود هستند. هر فردی بهتر است با توجه به شرایط سنی، جسمانی، طبع و ذاقه و … خود از انواع مختلف آن استفاده نماید. منبع :stylecraze

انواع عسل

آشنایی با گونه های مختلف و همچنین دسته بندی های مرسوم عسل به شما کمک خواهد کرد تا در زمان خرید و مصرف آن انتخاب مناسبی داشته باشید. در این قسمت از مطالب ویزبی به این موضوع بسیار مهم و البته کم تر توجه شده خواهیم پرداخت.

به طور کلی عسل ها بر اساس نوع گیاه، فصل تولید، منطقه اسقرار، شرایط فیزیکی و … دسته بندی می شوند. البته در بسیاری از موارد در خواص و فواید باهم هیچ تفاوتی ندارند. اما بسیاری از ویژگی ها و خواص آن ها در انواع مختلف باهم متفاوت بوده و در کیفت عسل ها بسیار تاثیر گذار هستند.

دسته بندی انواع عسل

دسته بندی و نام گذاری انواع مختلف عسل بسیار گسترده می باشد. در مناطق مختلف و با توجه به فرهنگ و شرایط گوناگون جوامع این دسته بندی ها متفاوت است. اما در این مقاله به مهم ترین و البته مرسوم ترین آن ها می پردازیم. البته ممکن است بسیاری از این نامگذاری ها برای شما ناآشنا باشد که به شرح زیر است:

بر اساس نژاد و شیوه ی زیست زنبورها

در این روش دسته بندی نوع نژاد و شیوه ی زندگی زنبورهای یک کندو ملاک تقسیم بندی قرار می گیرد. با توجه به جامعه زنبورهای یک یا چند کلنی، عسل تولیدی آن ها به دو دسته ی وحشی و پرورشی دسته بندی می شوند. هر دو عسل طبیعی بوده و اکثر خواص و ویژگی های آنها یکی است و تنها در نژاد و سبک زیستن زنبورها متفاوتند.

 

انواع مختلف عسل

۱- عسل وحشی

عسلی که توسط زنبورهای غیر پرورشی تولید شده باشد از انواع عسل وحشی است. در این روش عسل داخل موم هایی که روی تنه درختان یا شکاف سنگ‌ها و صخره‌ها توسط زنبورهای نژاد وحشی شکل گرفته است تولید میشود. زنبورهای وحشی نژاد، ویژگی ها و ظاهری متفاوت دارند. این نوع زنبور در کشور ما بسیار کوچک‌تر از زنبور معمولی است . البته در نقاط مختلف جهان از جمله کشورهای آفریقایی بسیار بزرگ‌تر و حجیم تر از زنبور های معمولی میباشند.

۲- عسل پرورشی

در این دسته بندی عسل به روش پرورش زنبورهای ملکه و تکثیر تعداد زیادی زنبور در کندوهای ساخته شده توسط انسان تولید میشود. به این شکل که بعد از پرورش ملکه آنها را درون کلنی کندو قرار می دهند. سپس قاب هایی که به وسیله ی موم مجهز شده را در آن جاسازی می نمایند. با فراهم کردن شرایط مناسب تکثیر توسط زنبورداران، ملکه شروع به تخم گذاری می کند. بعد از مدتی و با رشد جمعیتی زنبورهای آن کندو، تولید و برداشت عسل آغاز میشود.

انواع عسل بر اساس منابع گل ها

گیاهان و گل های مختلف دارای خواص و ویژگی های متفاوتی هستند. در نتیجه محصول تولیدی زنبورهایی که از منابع گوناگون گل تغذیه می کنند متفاوت است. این روند در فواید و خواص درمانی عسل های مختلف بسیار موثر است. از عسل ها با منشاء گیاهی مختلف بیش از ۱۰۰ نوع ترکیبات معطر شناسایی شده است. تعداد و نوع ترکیب آنها عسل هایی با طعم های مختلف و منحصر به فرد بوجود آورده است. این تنوع نامحدود باعث شده که این خوراکی شگفت انگیز جاذبه های بسیار زیادی داشته باشد. انواع عسل را بر اساس منابع گرده گل به دو دسته ی زیر تقسیم می کنند.

۱- انواع عسل تک گل

منشاء عسل می تواند یک گیاه یا چند گیاه مختلف باشد. این موضوع به پوشش گیاهی مطقه استقرار کندو وابسته است. معمولا منبع تغذیه زنبورها از چند نوع گیاه مختلف است. تنها در موارد خاصی پوشش گیاهی یک منطقه مختص یک گیاه است. در نتیجه عسل تک گل معمولا بر اساس بیشترین سهم یک گیاه در تامین منابع تولید شهد نام گذاری میشود. مانند: عسل آویشن، گون، بهارنارنج و …

۲- عسل مخلوط (چند گل)

همانطور که اشاره شد منابع گیاهی تولید شهد متنوع است. اما معمولا عسل هایی که از تنوع گیاهی بیشتر و البته متعادل تری دارندبرخوردارند در این دسته قرار می  گیرند. البته در مواردی زنبوردارن برای بالا بردن کیفیت و افزایش خواص آن عسل های مختلف را با هم ترکیب می کنند.

انواع عسل بر اساس فصل

فصل گل دهی گیاهان مناطق مختلف متفاوت است. در نتیجه انواع عسل تولید شده در بازه های زمانی مختلف دارای ویژگی و ساختار متفاوتی هستند. در ایران به طور معمول عسل در دو نوبت برداشت میشود. غالبا در دسته بندی برای نامگذاری ها از نام فصل ها استفاده میشود. مانند: عسل بهاره، پاییزه یا تابستانه.

متناسب با منطقه جغرافیایی

در این روش انواع عسل را بر اساس منطقه استقرار کندو ها و محل تولید دسته بندی می کنند. در این نوع دسته بندی، منطقه جغرافیایی و یا محل قرارگیری کلنی ها برای نام گذاری محصول ملاک قرار می گیرد. مانند: عسل کوهستان، جنگلی و … البته در برخی مواقع نام شهرها یا روستاها نیز به دلیل پوشش گیاهی و شرایط آب و هوایی خاصی که دارند مورد استفاده قرار می گیرد. مانند: عسل اردبیل، دماوند و …

بر اساس نحوه استخراج و وضعیت فیزیکی

عسل ممکن است به روش های مختلف استخراج و بسته بندی شود. ممکن است به شکل کاملا مایع، نیمه جامد (عسل شکرک زده) یا به شکل شان با موم عرضه گردد. در این روش عسل ها بر اساس وضعیت فیزیکی و ظاهری دسته بندی می شوند.

در پایان باید گفت عسل طبیعی شامل انواع مختلفی است که در این مطلب تنها به صورت کلی به آن پرداخته شد. هر یک از آن ها خواص ویژه و مختص به خود را دارند. لذا در زمان خرید و یا مصرف و نگهداری عسل حتما این نکته بسیار مهم را باید در نظر داشت.

مطالب بیشتر

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دسته‌بندی بلاگ