عسل آویشن
انواع عسل

عسل آویشن : معرفی و بررسی مهم ترین ویژگی ها و خواص عسل آویشن

خواص عسل آویشن عسل آویشن حاصل فرآوری شهد گل‌های آویشن توسط زنبور عسل است. در واقع عسل با توجه به این که منبع تولید آن متعلق به کدام گیاه باشد، به این دلیل که ترکیبات درونی آن گیاه و خواص درمانی آن متفاوت است،…
ویژگی عسل آویشن
خواص عسل آویشن

عسل آویشن حاصل فرآوری شهد گل‌های آویشن توسط زنبور عسل است. در واقع عسل با توجه به این که منبع تولید آن متعلق به کدام گیاه باشد، به این دلیل که ترکیبات درونی آن گیاه و خواص درمانی آن متفاوت است، خواص متفاوتی خواهد داشت. بنابراین عسلی که از گل و گیاه آویشن به دست می‌آید خواص و ویژگی های گیاه آویشن را نیز به همراه دارد. در ادامه به خواص عسل آویشن به طور کامل خواهیم پرداخت. البته باید به این نکته هم توجه کرد که هرگز زنبورها از یک نوع گل تغذیه نمی کنند، اما معیار سنجش نوع عسل پوشش گیاهی غالب در منطقه استقرار کندوها است.

طبق نتایج به دست آمده از آزمایش ها و پژوهش های علمی، خواص بسیار زیادی برای عسل آویشن ذکر شده است که بیانگر وجود فواید بیشماری برای سلامتی انسان می باشد. مانند: خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی، ضد سرفه، انرژی زایی، درمان آکنه، درمان التهاب معده، سیستم گوارش، سیستم تنفسی و افزایش دهنده ایمنی و سلامت بدن. همچنین این نوع عسل یکی از انواع عسل مفید برای افراد دیابتی است.

 

ویژگی ها و خواص گیاه آویشن

آویشن گیاهی است مخملی و مایل به سفید که از دسته ی نعناع ها محسوب می شود. عموما این گیاه در استان ها و دشت های مرکزی و غربی ایران رشد میکند. بیشتر مواقع قسمت های سر شاخه و برگ خشک شده این گیاه مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه دارای دو نوع گل صورتی و سفید است. گل آویشن از گل های معطری است که به عنوان ادویه در آشپزخانه مصارف متعددی دارد. اسانس های موجود در آویشن عبارتند از تیمول و کارواکرول. همین اسانس ها هستند که وقتی زنبور عسل از این گیاه می خورد، عسل آن را بسیار معطر و مشهور می سازد.

آویشن با حدود ۴۰۰ گونه، دارای طیف وسیعی بوده که کاربردهای آن چشمگیر است. آویشن بیشتر به دلیل وجود ارزش دارویی بالامشهور است. برگ، گل و روغن آن در درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته است. این گیاه هم به صورت تازه و هم به صورت خشک مورد استفاده قرار می گیرد. آویشن تازه طعم دار است و به شکل دسته های شاخه ای عرضه می شود. یک شاخه شامل یک ساقه جدا شده از گیاه، با برگ یا خوشه گل زده شده آن است. هر دو نوع آن (تازه و خشک) را می توان در آشپزی استفاده کرد. همچنین از این گیاه در لوازم آرایشی بهداشتی و درمانی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

خواص گیاه آویشن

از گیاه آویشن در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفادههای متنوعی می‌شود. آویشن به جهت ویژگی گرمی بالای آن می تواند به عنوان بالا برنده گردش خون نیز بسیار مفید واقع شود. قسمت‌های دارویی این گیاه، گل، سرشاخه‌ها و برگ خشک شده آن است. برخی خواص دارویی آویشن عبارتند از:

  • گیاه آویشنتقویت حافظه
  • افزایش میزان بینایی
  • تقویت قوای جنسی
  • بهبود ذخم معده
  • از بین برنده عفونت
  • درمان انواع دل پیچه
  • از بین برنده درد مفاصل و ماهیچه ها
  • تسکین دهنده کوبیدگی و سیاهی ماهیچه
  • موجب از بین رفتن ترشا می شود
  • بهبودی درد های مفصلی و سیاتیک
  • تا حدود زیادی از بین برنده اگزما است
  • در درمان تشنج ها و صرع نیز مفید می باشد

 

ویژگی های عسل آویشن

اگر پوشش گیاهی یک مزرعه یا دشت غالبا از یک نوع گیاه باشد، زنبورعسل بیشتر شهد گل های همان گیاه را به عسل تبدیل می کند. این نوع عسل را ” عسل تک گل ” می نامند. هر یک از عسل های تک گل، ویژگی ها و خواص درمانی بسیاری دارند که مختص همان نوع عسل است. در واقع عسل آویشن به عسلی گفته می شود که بخش عمده شهد مورد استفاده آن از گل آویشن گرفته شده باشد. زمان برداشت این عسل معمولا از اوایل تیرماه تا اواخر مرداد ماه است.

استفاده از عسل آویشن برای درمان سرفه و گلو دردهای ناشی از سرماخوردگی در فصل های سرد سال بسیار مفید است. مصرف این عسل موجب کاهش درد قاعدگی می‌شود؛ با مصرف منظم این عسل در روزهای قاعدگی می‌توان تا حد زیادی بر دردهای موضعی ناشی از قاعدگی غلبه کرد. همچنین موجب افزایش آرامش و تسکین اعصاب شده و مقوی مغز و اعصاب است. درمان تنگی نفس از دیگر خواص مصرف این نوع عسل است. استفاده از عسل تولید شده از منبع گیاه آویشن برای درمان دردهای مفصلی و تسکین دردهای شکمی و روده بسیار موثر می‌باشد. این عسل ضد صرع و تشنج است. علاوه بر این عسل آویشن یکی از چند عسل معرفی شده برای افراد دیابتی است که مصرف آن برای این گروه از بیماران تا حدی بی‌خطر خواهد بود.

رنگ عسل آویشن

به طور معمول رنگ آن کهربایی است، اما با توجه به گل هایی که توسط زنبورها تغذیه شده اند رنگ ها نیز تغییر می یابند. برای مثال عسل یونانی که بیشتر آن از گونه وحشی آویشن تولید می شود دارای رنگ کهربایی تیره تری است.

تبلور عسل آویشن

تبلور در این نوع عسل سرعت متوسطی دارد و بعد از چند ماه از زمان برداشت عسل به بلورهایی با اندازه ی متوسط تبدیل می شود. رنگ آن نیز به نسبت تغییر می کند و شفاف تر می شود. زرد کهربایی روشن برای گونه های روشن تر و رنگ تیره تر قهوه ای برای گونه های تیره تر پدید می آیند.

طعم و رایحه عسل آویشن

عسل آویشن دارای رایحه نستبا تندی است و شیرینی متوسط با طعم و مزه ای ماندگار دارد. مزه آن مزه ای پرادویه، صغم گونه است و معمولا همراه محتویات گیاهی است. رایحه ها مختلفی نیز با توجه به گستردگی گیاه آویشن برای آن (مخصوصا عسل ایتالیایی) تشخیص داده شده است. مانند بوی میخک و فلفل. در کل می توان گفت طعم و رایحه ی آن معمولا غلیظ، شدید، تند و خاص است.

خواص عسل آویشن

عسل آویشن دارای فواید بسیاری برای سلامتی است مانند بهبود کوفتگی، درمان آکنه و التهاب معده و … اما مهم تر از همه، این نوع عسل طبیعی برای هضم و گوارش و سیستم تنفسی ما مفید است. در اینجا ۸ مورد از خواص عسل آویشن برای سلامتی ذکر شده است:

یک ضد باکتریای قوی محسوب می شود

گیاه آویشن دارای رایحه زیادی است چون روغن های لازم را دارد. این روغن های مهم تنها طعم عسل را تشکیل تمی دهند بلکه دارای اثرات زیادی در از بین بردن میکروب ها و قارچ ها دارند. مانند دیگر عسل ها دارای هیدرژن پروکسید است که از بین برنده باکتری ها و مانع گسترش آنان است.

دیگر ویژگی های مهم ضد باکتری بودن عسل، ph آن و مقدار رطوبت کم آن است که هر دو آنها باعث کاهش باکتری و عفونت می شوند. عسل آویشن و دیگر عسل ها برای بهبود عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی، سینوزیت و برونشیت و بهبود علائم آن مانند سوزش گلو، سرفه مداوم و عدم اشتها مفید هستند و هم چنین برای بهبود زخم و حتی درمان آکنه و تاول به خاطر خواص ضدباکتریایی آنها مفید هستند.

در بهبود سرفه موثر است

عسل دارای سازگاری و انعطاف پذیری بالایی است و به همین دلیل در درمان و بهبود سرفه کمک می کند. زمانی که با چای گرم یا بهتر است بگوییم ملایم ترکیب می شود به دلیل ترکیب اکسپکتورانت ملایم آن شما را از بی حالی (بلغم) بیرون می آورد. اضافه کردن مقداری آب لیموی تازه یا انتخاب چای قبض کننده تر به اثر اکسپکتورانتی بیشتر منجر می شود.

سوزش گلو را تا حد زیادی برطرف می کند

ویژگی های خاص عسل مانند سازگاری چسبناک و شیرینی که دارد، به آن اجازه می دهد تا یک لایه محافظ را بر روی گلو قرار دهد. در نتیجه بتواند خارش و سوزش آن را بهبود بخشد. عسل با جلوگیری از تکثیر باکتری ها و عفونت این کار را انجام می دهد. برای موثر بودن عسل باید از نوع خام و گرما ندیده باشد. همچنین شما باید تا حداقل یک ساعت پس از انجام درمان نوشیدنی و غذا نخورید و چندین بار در روز از آن استفاده کنید.

برای التهاب معده مفید است

یکی از مهم ترین خواص عسل آویشن بهبود التهاب معده می باشد. عسل آویشن می تواند با ایجاد کردن یک شرایط نرمی در داخل معده به بهبود سوزش آن کمک کند. توصیه می شود که یک قاشق سوپ خوری در صبح با معده خالی خورده شود و تا حداقل یک ساعت بعد از آن از خوردن غذا و نوشیدنی تا حد امکان بپرهیزید.

التهاب معده یک بیماری بسیار جدی است و خوردن عسل یک درمان مکمل و جایگزین برای درمان شیمیایی است. هر چند کارساز است اما جای رژیم غذایی مناسب و درمان دارویی را نمی گیرد بنابراین حتما برای این مورد به پزشک متخصص مراجعه کنید.

منبع ویتامین و دیگر مواد مغذی است

این نوع عسل با مقداری شکر طبیعی و مقدار کم ویتامین، مواد معدنی، آمنینو اسید ها و دیگر مواد مغذی مانند موم عسل که دارد برای بدن یک مکمل غذایی عالی برای سلامتی می باشد. بعضی از مواد مغذی آن شامل ویتامین c، پتاسیم، کلسیم، سدیم و مقدارکمی منیزم، مس، آهن و روی می باشد.

خواص عسل آویشن موجب افزایش انرژی می شود

عسل آویشن یک ماده مقوی برای میزان نگه داشتن سطح انرژی، مقابله با خستگی، بهبود اشتها و جلوگیری از کم خونی می باشد. یک قاشق سوپخوری تنها از این نوع عسل می تواند انرژی معادل ۱۵دقیقه فعالیت انسان را فراهم کند.

خواص عسل آویشن برای تقویت سیستم ایمنی بدن

مانند دیگر انواع عسل، عسل آویشن نیز دارای گرده ی گل ها می باشد. تحقیقات نشان داده است که گرده ها خواص ایمنی بخشی دارند و قدرت سیستم ایمنی بدن را تا حد قابل توجه ای افزایش می دهند. عموما با افزایش گلبول های سفید بدن و به صورت کاملا طبیعی این کار را انجام می دهد. به عبارت دیگر خوردن عسل اثر مثبتی بر سیستم دفاعی بدن ما دارد. البته در صورت عدم حساسیت و آلرژی فرد مصرف کننده، این امر امکان پذیر است.

یک منبع آنتی اکسیدانی قوی است

هر چه رنگ عسل تیره تر باشد محتویات آنتی اکسیدانی آن نیز بیشتر خواهد بود. عسل آویشن دارای محتویات مناسبی از آنتی اکسیدان پلی فنول به طور خاص فلانوئید و هم چنین کارتنوئید است که از سلول ها در برابر خطر اکسایش محافظت می کند و به جلوگیری از بیماری های ناشی از آن مانند سرطان، دیابت، بیماری های قلبی و به بهبود بیماری های التهابی نیز کمک فراوانی می کند.

بهترین روش مصرف

روش مصرف با لیمومصرف  عسل آویشن نیز تابع قوانین و مقررات خاص خودش میباشد .عموما مصرف این عسل در وععده ی صبحانه توصیه میگردد. بهترین حالت مصرف عسل آویشن که بطور شگفت انگیزی برای تمیز نمودن کبد هم مفید است. ترکیب ۵۰ گرم عسل با یک لیموترش تازه ( عسل و لیمو ) بعلاوه آب ولرم می باشد. عسل آویشن را در فنجان ریخته و آب لیموی تازه را به آن اضافه کنید. سپس آب ولرم را درون فنجان بریزید. و در آخر یک اسلایس از لیموی تازه را درون فنجان قرار دهید و نوش جان کنید. دقت نمایید این ترکیب باید صبح زود و ناشاتا میل شود.

این شربت از بهترین نوشیدنی های طبیعی بوده و علاوه بر ضد سرطان بودن خاصیت ضد عفونی کننده نیز دارد و از تمام خواص عسل مصرف شده به علاوه میزان بالای ویتامین C موجود در آب لیموی طبیعی برخوردار است.

میزان مصرف

هر چند که نمی توان برای مصرف عسل به صورت کلی مقداری را تعیین کرد، اما مصرف آن برای بزرگسالان روزانه ۵۰-۷۰ گرم و کودکان بالای یکسال روزانه 20-30 گرم توصیه می شود. البته مقدار صحیح تر مصرف عسل و یا هرگونه ماده ی خوراکی دیگری می بایست با توجه به شرایط و نیازهای جسمانی افراد مشخص شود.

نکات مهم

عسل آویشن یکی از چند عسل معرفی شده برای درمان دیابت افراد دیابتی است. افراد دیابتی با توجه به نوع و درجه دیابت خود با مشورت پزشک متخصص خود مجاز به مصرف عسل آویشن به میزان محدود هستند. برای بهره مندی بیشتر از خواص آن نگهداری عسل طبیعی در محیط اتاق (محیط با دمای متعادل) برای حفظ خواص عسل توصیه می شود.

مصرف گرده های عسل آویشن می تواند هم خوب و هم بد باشد. خوب است چون قدرت سیستم ایمنی ما را در برابر باکتری ها و دیگر مهاجم ها افزایش می دهد و در عین حال بد است چون ممکن است سیستم ایمنی بیش فعال افرادی نسبت به آن ها حساسیت پیدا کنند و در صورت مصرف عسل تهدیدی برای سلامتی آن ها باشد.

احتمال دیگر حساسیت به دیگر عناصر تشکیل دهنده ی عسل مانند آنزیم های موجود در آن می باشد که توسط زنبورهای عسل ایجاد شده است. در این گونه موارد توصیه می شود فرد دارای آلرژی از خوردن عسل و دیگر محصولاتی که توسط زنبورعسل تولید می شود پرهیز کند.

فواید عسل طبیعی
مطالب بیشتر

بدون دیدگاه

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
دسته‌بندی بلاگ